Usklađenje katastra i gruntovnice-http://geodetske-usluge.com|2017

Tina Ujevića 5
Zagreb

098/909-5334
info@robur.hr

AKCIJA

Usklađenje katastra i gruntovnice

Čest problem u praksi je neusklađenost katastarskog i gruntovnog stanja. U katastru, tj. posjedovnom listu piše površina naše čestice, a u gruntovnoj neka potpuno drugačija površina i dolazimo u nedoumicu što mi uopće na terenu stvarno koristimo i kolika je površina čestice koju koristimo.

Kako saznati je li čestica neusklađena?

Zatražite posjedovni list iz katastra i vlasnički iz gruntovnice te usporedite površine vaših čestica. Trebale bi biti identične, ako nisu - problem je neusklađenost.

Zašto mi je bitno uskladiti površine, kada ću i dalje koristiti ono što i dosada?

Zbog toga što se čestica najčešće na terenu poklapa s katastarskim stanjem, tj. vi u većini slučajeva stvarno na terenu koristite onu kvadraturu koja piše u posjedovnom listu. Međutim, katastar ne označava vlasništvo, već samo posjed! Evo primjer: Po katastru (posjedovni list) vi koristite 800 m2, i vjerovatno je takvo stanje na terenu. Međutim, u vlasničkom listu piše da imate samo 500 m2. Što sad to znači? Znači da ste vi vlasnik 500 m2, a ne čitavih 800 m2. Ako budete prodavali česticu, gradili na njoj i sl. nećete moći raspolagati česticom, već ćete ju prvo trebati uskladiti.

Zašto je važno na vrijeme uskladiti čestice?

Usklađenje je vrlo bitno provesti što prije, jer je takvo stanje naslijeđe iz prošlog stoljeća, kada su ljudi kupujući i prodavajući zemljišta izbjegavali plaćanje poreza te nisu promjene provodili u gruntovnici. Na taj način, događa se da kupoprodajni ugovori stvarno postoje, ali nisu nikad provedeni. Često su kupoprodajni ugovori zagubljeni ili su ostale samo kopije, potpisi na njima nisu ovjereni od strane javnog bilježnika i kao takvi ne mogu predstavljati temelj za upis u vlasnički list. Pa što onda učiniti? Treba naći osobu koja vam je prodala česticu, obnoviti kupoprodajni ugovor te ga ovjeriti. Međutim, osoba koja je evidentirana kao vlasnik na vašoj čestici je vjerovatno već vrlo stara, ako ne i umrla. Česte su situacije da osobu uopće ne možete više naći jer joj se izgubio svaki trag i tada nastaju problemi. Vi ste korisnik i imate kupoprodajni ugovor, ali ne možete se nikako upisati u vlasnički list, niti možete uskladiti čestice. I mada vaše vlasništvo nitko ne osporava, tko će danas kupiti nekretninu od vas ako nije siguran da će se moći upisati u vlasnički list? Zbog ovih razloga, katastarsko i gruntovno stanje je potrebno što prije međusobno uskladiti te se upisati kao vlasnik!

Što napraviti ako su čestice neusklađene?

Angažirajte geodetskog stručnjaka da uskladi katastarsko i gruntovno stanje što prije!

Za sve nejasnoće i pitanja javite se na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.