Zašto je nužan idejni projekt-http://geodetske-usluge.com|2017

Tina Ujevića 5
Zagreb

098/909-5334
info@robur.hr

AKCIJA

Zašto je nužan idejni projekt

Idejni projekt prethodi izradi glavnog projekta. Ali, čemu zapravo služi idejni projekt? Idejnim projektom radi se koncept, njime se definira oblikovanje, funkcionalnost i pokušavaju se objediniti sve želje investitora. Pri tome se rade dvije do tri varijante koncepta, a sve u skladu s prostornim planom, kako bi to sve moglo izgledati. Pri tome valja naglasiti da se jedna od tri varijante koncepta temelji na željama investitora, dok se preostale varijante nastoji poboljšati, odnosno korigirati im mane. 

Nakon što klijent potvrdi da mu jedna od varijanti zadovoljava kriterije, to postaje idejni projekt iz kojeg se razvija glavni projekt za građevinsku dozvolu. Ujedno, ovaj projekt služi i za dobivanje posebnih uvjeta. Riječ je o uvjetima koja nam daju javno-upravna tijela - uvjeti priključenja - vodovod, odvodnju, priključak na struju...

Važno je znati

Pojednostavljeno, idejni projekt je zapravo razrada ideje. Ne mora nužno biti isti kao u glavnom projektu. Naime, kada se idejni projekt razrađuje investitor ima vremena za poboljšanja. Proces izrade idejnog projekta započinje iznošenjem ideje investitora o gradnji objekta - stambene ili poslovne zgrade, društvene - dječji vrtić ili škola... Što će biti unutra, naredni je korak. To se posebno odnosi na stambene zgrade odnosno obiteljske kuće. Kod javnih zgrada postoje određena pravila što moraju sadržavati (npr. kod dječjih vrtića, škola...). Upravo ta razrada ideje traje najduže jer treba vremena da se stvari poslože. Postoji mogućnost da se investitoru svidi nešto iz prve varijante ali i iz druge ili treće pa se sve to kombinira. Najkreativniji dio cijele te priče do građevinske dozvole (kad se i napravi kuća, zgrada...) je upravo idejni projekt.

Glavna razlika između idejnog i glavnog projekta je u razini razrade. U glavnom projektu se definiraju svi elementi koji su bitni kasnije za izvedbeni projekt - posebno se to odnosi na oblikovanje i materijale koji će se koristiti. Detaljnije se definira konstrukcija - kakva će biti vrsta zida, kakav će biti krov... Riječ je o detaljnijoj razradi idejnog projekta. 

Više o glavnom projektu bit će riječi u narednom tekstu.

Za sve upite, pojašnjenja i izradu idejnog projekta slobodno se javite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.