Iskolčenje međe-http://geodetske-usluge.com|2017

Tina Ujevića 5
Zagreb

098/909-5334
info@robur.hr

AKCIJA

Iskolčenje međe


Iskolčenje međa, tj. obnova međa je postupak kojim geodetski stručnjak na terenu određuje granice katastarske čestice na temelju podataka iz katastra. Ovaj postupak je najvažniji prilikom prodaje ili kupnje zemljišta, jer su česti slučajevi gdje kupac prilikom kupnje kupuje zemljište određene kvadrature, a nakon izmjere se ustanovi da je na terenu stanje sasvim drugačije.


Vlasništvo nad nekretninom osim prava, donosi i neke obveze. Od vlasnika nekretnine - zemljišta se očekuje da zna gdje su granice njegove čestice. Ukoliko ne zna, od geodetskog stručnjaka može zatražiti da mu na terenu pokaže gdje prolaze međne linije njegove čestice.


Što je iskolčenje međe?


Iskolčenje međe, tj. međnih linija je postupak kojim se na terenu određuju granice čestice temeljem katastarskih podataka.


Zašto je važno točno znati gdje su međe?


Ovaj postupak je najvažniji prilikom prodaje ili kupnje zemljišta, jer su česti slučajevi gdje kupac prilikom kupnje kupuje zemljište određene kvadrature, a nakon izmjere se ustanovi da je na terenu stanje sasvim drugačije – u većini slučajeva kvadrata ima manje.

Zbog toga je prilikom kupnje vrlo važno zatražiti od prodavatelja da se pokažu međe i da se po mogućnosti obilježe trajnim oznakama, a potom zatražiti geodeta da provjeri poklapaju li se pokazane međe s katastarskom evidencijom u smislu oblika i površine čestice.

Na taj način izbjegavate nesuglasice i moguće sporove oko međe što su dugotrajni i skupi postupci.

Za sve nejasnoće i pitanjaslobodno nas kontaktirajte.